• Van de KNVB.

  Onderwerp: Nieuwsupdate 16 seizoen 2020/'21 | Het coronavirus en de gevolgen voor het amateurvoetbal

  Beste bestuurder,

  Als de cijfers rond het coronavirus zich in de goede richting blijven ontwikkelen, zet het kabinet per 19 mei de tweede stap in het heropeningsplan, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport. We zijn blij dat er hiermee een stapje de goede richting op wordt gezet. Al zijn we natuurlijk niet tevreden dat het voor een grote groep voetballers nog steeds niet mogelijk is te doen wat ze het liefste doen: als team trainen en wedstrijden spelen.

  Maar zoals gezegd; er is weer iets meer ruimte voor zowel zaal- als veldvoetballers. Zo kunnen voetballers vanaf 27 jaar vanaf 19 mei buiten weer in groepsverband voetballen. Helaas nog steeds op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen. En na lange tijd mogen ook de binnensportlocaties weer open. Zaalvoetballers vanaf 18 jaar mogen trainen in groepjes van maximaal 2 personen en een trainer (en op 1,5 meter afstand). Zaalvoetballers onder de 18 jaar mogen als team trainen en onderling wedstrijden spelen zonder 1,5 meter afstand.

  De KNVB is in gesprek met het kabinet over de versoepelingen in stap 3 van de openingsagenda. Onze inzet is om de groep van 27+ weer vrij te kunnen laten trainen en (lokale) jeugdwedstrijden tussen verenigingen onderling mogelijk te maken. Volgende week staat hierover een gesprek met minister Van Ark (Sport) gepland.

  Opening terrassen op sportlocaties
  De terrassen op sportlocaties mogen vanaf 19 mei weer open, tussen 06.00 en 20.00 uur. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen, zoals maximaal vijftig personen per terras en maximaal twee personen aan tafel op anderhalve meter afstand, tenzij het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat. Ook geldt er een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf.

  Het bestuur heeft gemeend met deze maatregelen de kantine NIET te openen. De kleedkamers / douches zijn ook nog steeds gesloten. 

  Verruiming maatregelen senioren
  De afgelopen tijd heeft de groep voetballers vanaf 27 jaar in kleine groepjes van maximaal 4 personen op het trainingsveld gestaan. Vanaf 19 mei is trainen in grotere groepen weer mogelijk, al zijn daar nog steeds voorwaarden aan verbonden. Zo mogen groepen uit maximaal 30 personen bestaan en moeten voetballers onderling 1,5 meter afstand bewaren. Jongeren tot en met 26 jaar mochten, en mogen, gezamenlijk trainen en onderlinge wedstrijdjes spelen zonder 1,5 meter afstand te houden.

  Helaas blijven we, ondanks intensief overleg en contact met VWS, tegen beperkingen aanlopen. Binnen die beperkingen willen we hierbij toch een oproep doen om activiteiten te blijven organiseren, eventueel in de zomerperiode. In de hoop dat er dan meer versoepelingen volgen, is deze periode de uitgelezen kans om toch nog een balletje te kunnen trappen, misschien zelfs in de vorm van (onderlinge) wedstrijden. We ondersteunen verenigingen op verschillende manieren. Je leest er alles over op knvb.nl/zomervoetbal.

  KNVB Regiocup jeugd
  We realiseren ons dat het met de aangekondigde versoepelingen per 19 mei ontzettend lastig gaat worden de KNVB Regiocup voor jeugd te organiseren zoals we dat het liefst zouden zien: in de periode mei/ juni enkele wedstrijden per team spelen in kleine poules op basis van een regionale indeling. Maar ons voetbalhart blijft kloppen, daarom willen we de KNVB Regiocup voor de jeugd nog niet definitief annuleren. De komende dagen bekijken we wat er nog mogelijk is, eventueel in afgeslankte vorm. Volgende week nemen we een definitief besluit en informeren we iedereen vanzelfsprekend zo snel als mogelijk.

  Zaalvoetbal
  Na lange tijd mogen ook de sporthallen weer open, met maximaal dertig personen per ruimte. Zaalvoetballers tot en met 17 jaar mogen met elkaar trainen zonder de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Ook mogen zij binnen de eigen vereniging wedstrijden spelen. Zaalvoetballers vanaf 18 jaar mogen in groepen van maximaal twee personen trainen, op anderhalve meter afstand. Verder blijven kleedkamers gesloten en is publiek niet welkom. Hoewel de groep zaalvoetballers tot en met 17 jaar een klein deel van de totale groep zaalvoetballers is, zijn we blij dat zij weer als team de zaal in mogen. Helaas is het voor de hele grote groep zaalvoetballers (vanaf 18 jaar) slechts een hele kleine vooruitgang om in groepjes van twee te mogen trainen.

  Verruiming tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties (TVS)
  De TVS-regeling is bedoeld voor verhurende instanties om, na door de Rijksoverheid financieel tegemoet te zijn gekomen, de huur van een sportaccommodatie kwijt te kunnen schelden als deze accommodatie vanwege de coronamaatregelen niet door amateursportverenigingen gebruikt kon worden. Voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 wordt € 80 miljoen vrijgemaakt. De aanvraagperiode voor TVS Q1 2021 loopt van 17 mei tot en met 11 juli 2021. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. En neem vooral contact op met je verhurende instantie om hen te wijzen op deze regeling.

  Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties (TASO)
  Een dezer dagen wordt de verbeterde TASO-regeling bekend gemaakt. Deze regeling is bedoeld als tegemoetkoming voor verenigingen voor gemaakte kosten in het eerste en tweede kwartaal van 2021. De Rijksoverheid heeft hiervoor een bedrag van € 75 miljoen vrijgemaakt, de mogelijkheden zijn dan ook verbeterd ten opzichte van eerdere TASO-regelingen (nl: lager normbedrag en hogere maximale vergoeding). De aanvraagperiode voor TASO Q1 2021 loopt van 17 mei tot en met 12 juni 2021. De aanvraagperiode voor TASO Q2 2021 loopt van 26 juli tot en met 20 september 2021. Zodra publicatie in de Staatscourant heeft plaatsgevonden, is de regeling definitief en kan ook die worden teruggelezen op de website van de Rijksoverheid.

  Definitieve ingang versoepelingen
  Op maandag 17 mei maakt het kabinet bekend of de aangekondigde versoepelingen met ingang van 19 mei definitief worden doorgevoerd. Op dat moment werken wij ook de FAQ bij die te vinden is op www.knvb.nl/coronavirus.