• Onderstaand de up-date welke de KNVB aan voetbalclubs in Nederland heeft verstuurd.

   

  Beste bestuurder,

  Het eerste competitieweekend zit er inmiddels voor iedereen op. Ondanks alle coronamaatregelen kijken we met een tevreden gevoel terug op dit weekend, en zijn we maar wat blij dat de bal eindelijk weer ‘echt’ rolt. Maar laat ik direct ook duidelijk zijn; de alsmaar stijgende landelijke besmettingscijfers zijn ook voor het voetbal geen goed teken. Het naleven en handhaven van de coronamaatregelen op jouw club blijft dan ook cruciaal. En hoewel veel verenigingen gelukkig hun uiterste best doen, is het met name van belang dit vooral ook te blijven benadrukken richting je eigen leden. We zien dat daar – hoe begrijpelijk ook – de verslapping soms toeslaat. Alleen door elkaar te blijven aanspreken kunnen we ervoor zorgen dat we dit seizoen kunnen blijven voetballen.

  In deze nieuwsupdate praten we je bij over de volgende punten:

  • Gevolgen aangescherpte maatregelen veiligheidsregio’s
  • Wat te doen bij een (vermoedelijke) coronabesmetting op de club?
  • Aanvraag financiële tegemoetkomingen overheid
  • Verlenging tijdelijke wet digitale ALV
  • Ervaringen delen via Eén-Tweetje

  Gevolgen aangescherpte maatregelen veiligheidsregio’s
  Afgelopen vrijdag 18 september kondigde het kabinet aangescherpte maatregelen aan voor zes veiligheidsregio’s:

  • Amsterdam-Amstelland: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn
  • Haaglanden: ’s-Gravenhage, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer
  • Holland-Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas
  • Kennemerland: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort
  • Rotterdam-Rijnmond: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne
  • Utrecht: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist

  Voor het amateurvoetbal in bovenstaande regio’s betekenen deze aangescherpte maatregelen het volgende:

  • Vanaf 00:00 ’s nachts worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten in de kantines en gaat de muziek uit. Uiterlijk om 01:00 ’s nachts gaan de lichten in de kantines aan en moeten deze sluiten.
  • Een meldplicht bij de gemeente voor samenkomsten met meer dan 50 personen, zowel binnen als buiten. Denk hierbij aan speciale bijeenkomsten of feesten.
  • De begrenzing voor ‘gezelschappen’ van 50 personen geldt niet voor de sportsector, teams kunnen dus gewoon hun trainingen en wedstrijden blijven spelen. Ook toeschouwers mogen het complex betreden of naar binnen in de sporthal en/of kantines, ook als er dan meer dan 50 personen aanwezig zijn. Uiteraard dienen zij zich hierbij wel aan de overige maatregelen te houden zoals de onderlinge 1,5m afstand, looproutes, registratie, placering etc.

  De verwachting is dat er de komende dagen meerdere veiligheidsregio’s bijkomen waarvoor extra beperkende maatregelen gaan gelden. Zodra hierover meer bekend is communiceren we de gevolgen voor het voetbal via www.knvb.nl/coronavirus.

  Wat te doen bij een (vermoedelijke) besmetting?
  Het afgelopen speelweekend zijn er vragen binnengekomen van verenigingen over de gevolgen van een (mogelijke) coronabesmetting binnen de club. Een enkele club neemt het zekere voor het onzekere en trekt bij een (vermoedelijke) besmetting één of meerdere teams voortijdig terug terwijl hiervoor niet altijd een geldige reden is. In de vorige nieuwsupdate gaven we aan welke richtlijnen te volgen bij het uitstellen van wedstrijden. De richtlijnen over hoe te handelen bij een (vermoedelijke) coronabesmetting op de club hebben we nu vertaald in een overzichtelijk stroomschema, bekijk het schema hier.

  Volg deze stappen altijd bij de overweging om een wedstrijd uit te stellen. Communiceer dit schema ook naar je leden zodat ook zij hiervan op de hoogte zijn. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de competities, ondanks alle omstandigheden, toch zo goed mogelijk gespeeld kunnen worden.

  Aanvragen financiële tegemoetkomingen overheid
  De afgelopen maanden zijn er vanuit de overheid diverse financiële regelingen bekendgemaakt voor amateursportorganisaties. Met behulp van deze regelingen kunnen amateursportorganisaties (een deel van) de financiële schade opvangen die ze hebben opgelopen vanwege de coronamaatregelen.

  Voor een aantal van deze regelingen is de aanvraagperiode inmiddels gestart of nadert de aanvraagdeadline. Op onze site hebben we een aantal van deze regelingen toegelicht. Zorg er dus voor dat je als vereniging - als je daarvoor in aanmerking denkt te komen - tijdig hiervan gebruikmaakt. Lees hier het artikel.

  Verlenging tijdelijke wet digitale ALV
  De tijdelijke wet die het mogelijk maakt om de Algemene Ledenvergadering (ALV) digitaal te faciliteren is reeds verlengd tot 1 oktober. Het uitgangspunt hierbij is dat, zolang de coronasituatie niet verandert, deze wet telkens met een maand wordt verlengd. Houd de berichtgeving hierover dus goed in de gaten.

  Ervaringen delen via Eén-Tweetje
  De coronamaatregelen doen een beroep op de creativiteit en flexibiliteit van alle verenigingen. Niet alleen de KNVB kan verenigingen hierbij ondersteunen. Vooral bestuurders onderling blijken in tijden als deze nuttige sparringpartners voor elkaar. Op het online bestuurdersplatform Eén-Tweetje helpen bestuurders elkaar met (corona)vraagstukken en delen ze ervaringen, tips en ideeën. Neem dus vooral een kijkje op Eén-Tweetje en inspireer je medebestuurders! Ga naar Eén-Tweetje.

  Tot zover de nieuwsupdate. Ik benadruk hierbij nogmaals dat we ook de komende periode elkaar moeten blijven wijzen op elkaars verantwoordelijkheden en het naleven van de coronamaatregelen. Laat de steeds sneller oplopende besmettingscijfers een duidelijk signaal aan ons allen zijn dat we balanceren op een zeer dun koord. Heel veel succes en plezier gewenst de komende periode!

  Met sportieve groet,
  KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

  Jan Dirk van der Zee
  Directeur-bestuurder Amateurvoetbal

  Dit bericht is verstuurd naar de abonnementen Bestuursberichten veld en Zaalvoetbal